Robert de Bree, eerste hobo

Robert de Bree is een Nederlandse hoboïst, blokfluitist en improvisator.

Als artistiek leider van The Scroll Ensemble (www.thescrollensemble.com) richt hij zich op de kunst van het als ensemble improviseren van barokmuziek, een nog nauwelijks ontgonnen terrein. Het ensemble speelde onder meer met schrijver Guus Kuijer tijdens het Festival Classique, in de film Michiel de Ruyter en voor Koningin Beatrix.

Met violiste Rebecca Huber verrast hij het publiek in optredens met het barokorkest Symphonie Atlantique (www.symphonieatlantique.com) met nieuwe interpretaties van klassieke en romantische muziek zonder dirigent. Vorig jaar debuteerden zij in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Daarnaast vindt Robert het interessant om alleen op het podium te staan. Bijvoorbeeld met De Partita waarin op polyfonische etnische instrumenten zoals de Khaen preludes worden gespeeld voor Bachs Partita voor fluit, of Soli(tude), gebaseerd op zijn eigen teksten, composities en werken van Eyck en Berio.

Hij deed ook projecten met L’Arpeggiata, Holland Baroque, The Orchestra of the Age of Enlightenment en het Budapest Festival Orchestra, met Ton Koopman en Reinhard Goebel.

Hij was succesvol in verschillende concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2005), Musica Antica Brugge (2008) en met The Scroll Ensemble in York (2015). In mei 2015 was hij jurylid voor het internationale blokfluitcours ORDA in Amsterdam.

Robert gaf workshops aan de conservatoria van Den Haag, Rotterdam, Bydgoszcz en Katowice en zomercursussen in Mexico City en Warschau. In november 2016 zal hij voor de Stichting Huismuziek een introductiecursus improvisatie geven aan amateurmusici: iedereen kan leren improviseren! Dit jaar kijkt hij uit naar concerten met Sir John Elliot Gardiner, Akademie für Alte Musik, Collegium Vocale Gent en een hoboconcert van Vivaldi in het concert van het Collegium Vocale Fryslân en het Luthers Bach Ensemble (zie voor speeldata van het LBE elders in dit programmaboekje).

Terug naar “Wie zijn wij?”